sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

292. Millainen hoitaja minä olen?

Minulla on jo pitkään ollut suunnitteilla tämä postaus ja nyt vihdoin ehdin tämän toteuttamaan! Eli millainen (hevosen)hoitaja minä olen? Ensimmäisen hoitohevosen sain yli kolme vuotta sitten ja tämän yli kolmen vuoden aikana minulla on ollut kaksi eri hoitohevosta. Tuosta lauseesta voikin jo päätellä jotain, en ole sellainen hoitaja joka vaihtaa hoitoheppaa heti kun tallille saapuu uusi poni. Minä haluan hoitaa samaa hevosta, tutustua, kehittää luottamusta ja oppia siinä samassa ratsastamaan.

Hoitaisin edelleen ensimmäistä hoitohevostani Pennyä, mutta Pennyn tuli aika päästä sateenkaaren toiselle puolen sokeutumisen takia. Jos totta puhutaan en ollut hyvä hoitaja Pennyn aikaan. En ollut sama hoitaja kuin nykyään. Kun Penny lopetettiin se oli ikään kuin herätys minulle, en halua olla tämä hoitaja joka olen nyt. Silloin minulla oli vain pari hassua hoitopäivää ja saatoin silti jättää menemättä tallille tai menin silloinkin vain hetkeksi. Jälkeen päin tämä kaduttaa, ja paljon. Kesällä kävin toki useammin, mutta silti, en ollut se hoitaja joka halusin olla. Päätin että Lamocan kanssa en tee samoja virheitä kuin Pennyn kanssa, vaan teen kaiken parhaani mukaan ajatellen enemmän hevosen etua.


In the end you only regret the chances you didn't take.


Sitten tuli Lamoca ja minä päätin etten tee samoja virheitä uudelleen. Vuosi 2013 meni kuitenkin hoitamisen kannalta aika heikosti, mutta kuitenkin paljon paremmin kuin Pennyn kanssa. Vuonna 2014 minä ryhdistäyidyin ja rupesin hoitamaan Lamocaa niin useasti kuin pystyin sekä olin vuoden hoitaja 2014. 

Mitenkäs nykyään? Siitä kun aloitin Lamocan hoitamisen on neljän kuukauden päästä kolme vuotta. Sinä aikana Lamocan muut hoitajat ovat lopettaneet ja olen nykyään Lamocan ainut hoitaja. En valita, en yhtään! Vaikka Lamoca on ratsastuskoulun hevonen, olen päässyt hoitamaan sitä tosi paljon ja siinä samassa ollaan saatu meidän luottamus tosi paljon paremmaksi. Olen nyt päälle vuoden käynyt hoitamassa Lamocaa kuusi kertaa viikossa ja tuo hevonen on oikeasti painonsa arvosta kultaa. 

Lamoca on paras ja se tietää sen varsin hyvin!

Mitä minä teen hoitopäivinäni? Koska minulla on kuusi hoitopäivää, niin teen aika paljon samoja asiota viikossa. Päivittäisinä on tietysti Lamocan harjaaminen (+hännän&harjan selvitys) sekä tunnille kuntoon laitto/avustaminen siinä. Harjaan Lamocan suojat ja satulahuovan sekä tarvittaessa pesen kuolaimet jos ratsastaja ei ole pessyt. Karsinan siivous on tietysti jokapäiväinen rutiini vaikkei hoitajien olisikaan pakko siivota karsinaa. En halua että Lamoca joutuu nukkumaan likaisessa karsinassa. Jalkojen kylmäys useimmiten päivittäin kylmäyssuojilla, tämä säästää muuten tosi paljon aikaa kun vedellä kylmätessä sai pesarissa olla aina lähemmäs tunnin! Sekä tietysti vain ollaan eli rapsuttelen heppaa tai harjoitellaan temppuja.

Noin joka toinen päivä putsaan Lamocan kupit, mutta jos ne näyttävät puhtailta vielä parinkin päivän jälkeen en pese niitä ja toisin päin jos ne on tosi likaiset jo seuraavana päivänä niin pesen ne. Karstaan Lamocan romaanin ja satulavyön pehmusteen suunnilleen yhtä usein kuin putsaan kupit, koska ei siitä pehmusteesta ainkakaan ole mitään hyötyä jos se on ihan lyttänä.


Kerran tai kaksi kertaa viikossa siivoan Lamocan (ja Lakarmon) tarhan ihan puhtaaksi, viikosta riippuen kuinka monena päivänä. Jonain viikkona saatan siivota jopa kolme kertaa ja joskus vain kerran. Suitset pesen aina lauantaisin ihan perusteellisesti eli puran osiin ja pesen ensin saippualla ja lopuksi öljyän tai rasvaan (öljyä joka kolmas kerta ja rasvaa aina muulloin). Jalat pesen noin kerran viikossa, maneesikaudella useammin kuin kenttäkaudella. Suojat pääsevät pesuun kerran kahdessa viikossa niin ne pysyvät puhtaina tuon päivittäisen harjauksen lisäksi. Ja näiden kaikkien lisäksi käyn kerran viikossa taluttamassa Lamocaa alkeistunnilla ja tarvittaessa käyn taluttamassa myös poniclubissa poneja.

Ja kerran kuukaudessa tai harvemmin on satulan pesu, johon kuuluu koko satulan pesu vedellä, jotkut osat myös saippualla sekä rasvaa vastinhihnoihin, jalustinhihnoihin yms. Harjan siistiminen aina tarvittaessa, yleensä kuukausittain. Hännän pesu pari kertaa puoleen vuoteen, mutta jos hilseilee tai on ihan likainen niin tietysti silloin useammin. Koko hevosen pesen kesän aikana n. 3-5 kertaa, koska talvella ei voi pestä. Vaihdan myös tietysti Lamocan satulahuovan ja korvaupun aina niiden likaantuessa eli yleensä kerran kuukauteen, kesällä ja keväällä vähän useammin. Martingaalin pesen ja rasvaan aina kun sitä ollaan käytetty eli talvisin kerran kuukaudessa tai harvemmin kesäisin lähes joka viikko.


Jos ette tuosta vielä tajunnut niin voin paljastaa olevani hieman perfektionisti Lamocan hoitamisen suhteen, mutta muiden hevosten hoitamista voisin kuitenkin vielä vähän parantaa. Jos menen tunnilla jollain muulla kuin Lamocalla niin hoidan sen hevosen kamalalla kiireellä pois että ehtisin hoitamaan Lamocan hyvin. Tietysti harjaan muutkin hevoset kunnolla sekä vaihdan huovan jos ihan likainen ja pesen kuolaimet hyvin. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin likaiset kuolaimet. Tämä perfektionisti hoitaja kiittää ja kuittaa tähän!

Kesäisin käydään myös syömässä ruohoa!


Every rider has that one special horse, who changes everything about them. This one is mine.♥


Oletteko te tarkkoja hevosen hoitajia?

7 kommenttia:

  1. Mulla ei ole hoitsua, omalla tallillani ei oo hoitohevoskulttuuria ollenkaan. Mutta tunneilla, ennen niitä ja niiden jälkeen olen todella tarkka ja huolehtuvainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi "meidän" tallilla saa hoitohevosen lähes kaikki halukkaat, koska olisin jäänyt paljon paitsi itse hevosen hoitamisesta. Mutta toisaalta jos hevosilla ei olisi hoitajia olisi sitten tuntilaisilla varmaan enemmän vastuuta. :)

      Poista
  2. Todella kiva ja mielenkiintoinen postaus! Sillon kun olin vielä ratsastuskoululla, minulla oli kaksi hoitoponia n.6 vuoden sisällä. Ensimmäistä hoitoponia hoidin vuoden, kunnes tämä piti lopettaa tarhassa tapahtuneen onnettomuuden takia. Näihin aikoihin olin kuitenkin vielä niin nuori ja osaamaton, joten hevosen hoitaminen ei ollut oikeasti hoitamista. En oikeastaan saanut tai uskaltanut tehdä mitään, pelkäsin tallimme tutoreja ja en muutenkaan oikein osannut mitään.

    Toisen hoitoaponini saatuani paransin jonkun verran tapojani ja hoidin vähän paremmin, mutta sitten en vain enään jaksanut. Hoitaminen ei tuntunut miltään, ratsastuskoulussa oleminenkaan ei tuntunut enään minulta. Joten aloin jäämään pois, keksin tekosyitä jotta minun ei olisi tarvinnut olla tallilla. Sitten lopetin tämänkin ponin hoitamisen ja siirryin kokonaan pois tältä tallilta.

    Olen kuitenkin nyt parantanut tapani, hoidan hevosen kunnolla ja mietin mikä on tälle parasta. Mutta en kyllä sanoisi että olisin todella tarkka mutta kuitenkin hoidan asianmukaisesti ratsuni. Luultavasti jos minulla olisi oma hevonen kaikki olisi tip-top kunnossa.. :D

    Rehellisesti sanoen kaipaan oikeasti hoitamista, tunneille laittoa, pienempien auttamista ja jopa taluttamista. Mutta pelkästään ajatus siitä, että olisin nyt parempi niin tekee minusta jollakin tavalla iloisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kivasta kommentista! :) Ja jep, varsinkin jos Lamoca olisi minun oma heppa niin silloin kaikki olisi vielä paaljon tarkempaa ;)

      Poista
  3. miksi muut hoitajat ovat lopettaneet? loppuiko heiltä kiinnostus vai vaihtoivatko uudempaan poniin/hevoseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toinen hoitaja muutti opiskelemaan, jolloin ei luonnollisesti jäänyt aikaa Lamocan hoitamiselle, vaikka hän hubsilla käykin vielä tunneilla ja toinen hoitaja vaihtoi tallia. :)

      Poista
  4. Mie oon jonkun verran perfektionisti, mutta Tivanon kanssa oli miulle aina niin tarkkaa että suitset puhdistettiin aina käytön jälkeen, sekä huopa vaihdettiin joka päivä, nykyään en mee niin tarkalla linjalla, vaan osaan ottaa rennostikin, kuitenkin katson että kupit, varusteet ja harjat ovat puhtaat, sekä karsinan siivoan, jos ehdin. Huovan vaihdan kun likaantuu ja poniclubissa talutan, jos tarve, ponin harjaan ja sen kanssa oleskelen muuten vaan tietenkin paljon. Käytävää lakaisen loimea harjaan, ja muuta tälläistä pikkujuttua ehtiessäni teen, tallilla käyn, ja Belleä hoidan 6 krt viikkoon. :)

    VastaaPoista